niedziela, 27 lutego 2011

New York Cheesecake

Sernik nowojorski zadebiutował w 1929 roku. Jego oryginalną recepturę opracował Arnold Reuben, który wzorował się na deserze podanym u jednego z przyjaciół. Wielokrotnie modyfikował pierwotny przepis, aż uzyskał wreszcie wyjątkowy smak sernika opartego na kremowym serku (a nie jak większość w ówczesnych czasach - na twarożku).

To moje drugie podejście do sernika.
Pierwsze wolę puścić w zapomnienie! Mimo że masa była bardzo dobra - spód okazał się kompletnym niewypałem.

Tym razem jednak skorzystałem ze sprawdzonego źródła. Nigella nie mogła się mylić w tej kwestii!

Sernik jest niesamowicie puszysty. Delikatny. Rozpływający się w ustach.
Kusi aromatem wanilii i cytryny. Kruchym, wykonanym z ciasteczek spodem.
Kolejnego dnia po upieczeniu, kiedy przez noc postoi w lodówce, jest nawet jeszcze lepszy!

Jedyna wada - niemalże 1,5 godziny pieczenia, a potem 2 godziny czekania aż wystygnie...
Może być to denerwujące, ale dla smaku i tej niesamowitej, puszystej rozkoszy - warto poczekać!


Przepis:
nieco zmodyfikowany, za "How to be a domestic goddess" Nigelli Lawson
składniki na 12 - 14 porcji


Ciasto:
  • 1 opakowanie ciastek Digestive (ok. 230 g)
  • ok. 140 g rozpuszczonego masła
  • w oryginale dodatkowo 3 łyżki cukru pudru - ja je jednak pominąłem
Masa serowa:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • 750 g kremowego serka
  • 6 dużych jajek - białka i żółtka oddzielnie
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 ml śmietanki 12%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie - świeże owoce do podania
  1. Kruszymy ciastka. Łączymy je z roztopionym masłem i (opcjonalnie) cukrem pudrem. Masą wykładamy dno formy. Chłodzimy przez 30 minut.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 170 st. C.
  3. W dużej misce mieszamy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Dodajemy kremowy serek, żółtka i ekstrakt z wanilii - ubijamy wszystko mikserem lub ręcznie. Ciągle ubijając wlewamy powoli obie śmietanki. Wsypujemy sól i skórkę z cytryny.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy je z serową masą. Wylewamy na chłodny ciasteczkowy spód.
  5. Pieczemy 1 - 1,5 godziny aż do zbrązowienia wierzchu ciasta, pamiętając żeby przez ten czas NIE otwierać drzwiczek piekarnika. Wyłączamy gaz, pozostawiamy sernik w piecu przez kolejne 2 godziny. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozwalamy całkowicie ostygnąć przez godzinę. Podajemy schłodzony, posypany cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...