sobota, 5 marca 2011

Szybka sałatka z jajkiem i boczkiem

Nigdy nie podejrzewałem, że sałatka z czterech (TAK! Czterech!) składników będzie taka niesamowita!

Sałata, boczek, jajko, szczypiorek...
Tyle!

Wynik - lekkie (mimo wszystko!) danie, idealne na lunch czy kolację. Sycące i tak nieziemsko smaczne, że znika w mgnieniu oka!



Autorka poleca do sałatki endywię, ja jednak wykorzystałem sałatę lollo bianco - uwielbiam jej karbowane liście i to, jak "puszyście" wygląda w misce.
Nie martwcie się niewielką ilością sosu. Z podanej ilości składników otrzymacie dokładnie tyle, ile go potrzeba!

zmodyfikowany za Nigellą Lawson
  • główka sałaty
  • 4 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki - ósemki (jak u mnie) mogą być zbyt drobne i rozpadać się podczas mieszania
  • 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w niezbyt drobną kostkę
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
  • 4 łyżeczki octu winnego
  • odrobina ciemnego sosu sojowego
  • pół pęczka szczypiorku
  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Smażymy ok. 5 minut - aż do uzyskania chrupiących skwarków. Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  2. W tym czasie rwiemy sałatę na strzępy.
  3. Skwarki przekładamy na papierowy ręcznik. Wytopiony podczas smażenia tłuszcz łączymy z musztardą, octem i sosem sojowym.
  4. Otrzymanym sosem polewamy sałatę, mieszamy.
  5. Wsypujemy skwarki, ponownie mieszamy. Dodajemy jajka i posiekany szczypiorek - mieszamy ostatni raz, uważając, żeby składniki nie uległy uszkodzeniu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...