środa, 2 marca 2011

Marmalade Pudding Cake

Nie rozumiem zachwytu Anglików nad ciastami, które moja mama najzwyczajniej w świecie nazwałaby zakalcami!

Marmalade Pudding Cake jest właśnie takim!
Ciężkim, o zbitej strukturze. Ale jednocześnie niezwykle aromatycznym. Wilgotnym dzięki dodatkowi dżemu (u mnie gruszkowo-pigwowego) i pomarańczowego soku. Prezentującym się świetnie na talerzu - to z pewnością zasługa glazury i zrumienionego wierzchu.
Pasuje idealnie do ulubionego waniliowego serka.
A wg autorki przepisu (Nigelli Lawson - jakżeby inaczej!) można je zamrozić i przechować na potem - do podania po podgrzaniu ze świeżymi owocami i bitą śmietaną.


Przepis:
  • 250 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g jasnego cukru trzcinowego
  • 150 g dżemu - można użyć dowolnego smaku
  • 225 g mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
Glazura:
  • 75 g dżemu - tego samego rodzaju, jaki dodajemy do ciasta
  • sok z ½ pomarańczy
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Formę (kwadratową o boku 24 cm) natłuszczamy odrobiną masła.
  2. Jeśli posiadamy malakser - wrzucamy wszystkie składniki ciasta do misy, miksujemy, otrzymaną masę wlewamy do formy, wygładzając wierzch.
  3. Gdy korzystamy z ręcznego miksera - masło ubijamy na gładką masę z cukrem zwykłym i trzcinowym. Dodajemy dżem, następnie suche składniki, dalej jajka i na końcu skórkę i sok z pomarańczy.
  4. Pieczemy ok. 40 minut (po mniej więcej pół godzinie można sprawdzić poziom upieczenia), do tzw. "suchego patyczka". Ciasto wyjmujemy z piekarnika.
  5. W rondelu podgrzewamy składniki glazury - aż do uzyskania gładkiego syropu. Polewamy nim ciasto.
  6. Podajemy (na ciepło, lub po wystygnięciu) z ulubionym serkiem lub bitą śmietaną.
Smacznego!
Oryginalny przepis znalazłem tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...