Do zrobienia w 10 minut - a smak taki, jak z cukierni, a nawet lepszy! Bo domowy!
Pięknie wyrasta, z charakterystycznym pęknięciem pośrodku.
Idealnie sprawdza się jako słodki dodatek do herbaty, kawy, drugiego śniadania.
Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
- 180 g cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie
- 270 g mąki pszennej przesianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiana z mąką
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
- Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C.
- Odkładamy łyżkę cukru. Resztę ucieramy na puszystą masę z masłem, solą i cukrem wanilinowym. Cały czas ucierając wlewamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy łyżką. Wrzucamy posiekaną czekoladę.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z odłożoną wcześniej łyżką cukru. Delikatnie łączymy ją z ciastem.
- Pieczemy ok. 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz