wtorek, 29 marca 2011

Piegusek z czekoladą

Bardzo proste w wykonaniu ciasto ucierane.

Do zrobienia w 10 minut - a smak taki, jak z cukierni, a nawet lepszy! Bo domowy!
Pięknie wyrasta, z charakterystycznym pęknięciem pośrodku.
Idealnie sprawdza się jako słodki dodatek do herbaty, kawy, drugiego śniadania.



Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
  • 180 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • 270 g mąki pszennej przesianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiana z mąką
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
  1. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C.
  2. Odkładamy łyżkę cukru. Resztę ucieramy na puszystą masę z masłem, solą i cukrem wanilinowym. Cały czas ucierając wlewamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy łyżką. Wrzucamy posiekaną czekoladę.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę z odłożoną wcześniej łyżką cukru. Delikatnie łączymy ją z ciastem.
  4. Pieczemy ok. 50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...