środa, 23 marca 2011

Jogurtowa babka czekoladowa

Jogurtowe ciasto - OK. Jogurtowe ciasto z czekoladą? Może brzmi dziwnie - ale po spróbowaniu z pewnością zmienicie zdanie.

Zaskoczyło mnie ono przede wszystkim tym, jak ładnie wyrasta. Jest puszyste. Polewa nadaje mu dodatkowej wilgoci.

A smak?
Mocno czekoladowy. Nie za słodki. Więc nie musicie się martwić, że będzie go Wam dość!


Sekret udanego ciasta ucieranego tkwi podobno w trzech zasadach: 1) wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową; 2) mąka i kakao powinny być przesiane; 3) składników nie miksujemy za długo - jedynie do połączenia.


  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki kakao
Polewa:
  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady (70% kakao)
  • 15 g cukru
  • 15 g masła
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiewamy.
  3. Masło ucieramy mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijamy jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodajemy na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.
  4. Formę do babki smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy, do około 3/4 jej wysokości formy.
  5. Pieczemy w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy w formie, następnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  6. Polewa: Do rondelka wrzucamy składniki polewy. Podgrzewamy na małym ogniu delikatnie mieszając, aż do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Ozdabiamy nią ciasto.
Oryginalny przepis znalazłem tutaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...