wtorek, 8 marca 2011

Coca-Cola Cake


Po niesamowitych wrażeniach smakowych wywołanych muffinami z coca-colą postanowiłem pójść dalej tym tropem.

Coca-Cola okazała się być wdzięcznym dodatkiem do wypieków, więc czemu by nie spróbować upiec z nią ciasta?

Z pomocą przyszła Nigella (na której przepisy ostatnio strasznie się "uwziąłem"!). Sama śmieje się, że od czasów pamiętnej szynki w coli - uważana jest za europejską królową tego napoju i wielką orędowniczkę wykorzystywania go w kuchni.

Ciasto ma intrygujący smak.
Strukturą przypomina brownie. Jest gęste, dość ciężkie. Dzięki dodatkowi coli i polewie - wilgotne. Bogate.
Wspaniale sprawia się, jako ratunek, gdy przychodzi ochota na coś słodkiego... i zarazem niestandardowego.



W oryginalnym przepisie ciasto wręcz pływa w polewie. Wydaje mi się, że rozsądnie jest przyrządzić ją jedynie z połowy składników, otrzymamy wystarczającą ilość do ozdobienia i jednocześnie nasączenia ciasta.

Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 250 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 125 ml maślanki (lub zamiennie 30 g jogurtu naturalnego i 100 ml mleka)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 175 ml Coca-Coli
Polewa: sugeruję użycie 1/2 podanych niżej składników
  • 225 g cukru pudru, przesianego
  • 30 g masła
  • 45 ml Coca-Coli
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Formę (u mnie małą keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i sól. W drugim naczyniu łączymy jajko, maślankę (lub mleko i jogurt) oraz ekstrakt z wanilii. W rondelku rozpuszczamy masło, kakao i Colę - delikatnie podgrzewając. Otrzymaną mieszaninę wlewamy do suchych składników, dobrze łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie dodajemy płynne składniki - mieszamy aż do połączenia.
  2. Pieczemy ok. 40 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu z pieca zostawiamy w formie przez ok. 15 minut, następnie wyjmujemy ciasto z formy.
Polewa:
  1. W rondelku łączymy masło, Colę i kakao. Delikatnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt z wanilii. Wsypujemy po łyżce cukru pudru ciągle mieszając. Chcemy uzyskać gęstą, ale jednocześnie nadal w miarę płynną i dającą się rozsmarować polewę.
  2. Polewamy nią nadal ciepłe ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. ciasto wygląda wspaniale, na moim widelcu znajdzie się dziś lub jutro! A odchodząc poniekąd od przepisów bardzo estetyczny, przyjemny i przejrzysty blog! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z La Calavera Catrina, że blog bardzo przejrzysty. Ładnie pisany.

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...