piątek, 1 kwietnia 2011

Zebra

Klasyka wśród wypieków!

Z tym ciastem wiążą się jedne z najlepszych wspomnień mojego dzieciństwa.
Sobotnich poranków spędzanych na pomaganiu mamie w przygotowaniu zebry.
A potem specjalna metoda wylewania dwóch kolorowych ciast, żeby otrzymać jak najbardziej pasiasty układ!

Wspaniale było wrócić myślami i smakiem(!) do tamtych chwil!

Z podanej ilości składników wyjdzie całkiem pokaźna blacha (ok. 25 x 30 cm).



Jest to zmodyfikowana wersja przepisu dostępnego tutaj.
  • 5 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 szklanki mąki pszennej (480 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki mąki
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta
  1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, łączymy z pozostałymi składnikami. 
  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). 
  3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 1 godziny lub do "suchego patyczka".
  4. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy ulubioną czekoladową polewą.


2 komentarze:

  1. Witaj!
    Ciasto właśnie powedrowao do piekarnika, ofar w ludziach zero na szczęście, jedynie zaciapana cała kuchnia;) Ciasto oczywiście na życzenie mojej kochanej Babci, która nie chciała niczego z kremem.
    Zebra jest bardzo łatwa w przygotowaniu, zobaczymy co z tego wyjdzie. Super blog, podoba mi się forma przepisów(bardzo łatwa do zrozumienia), trzymaj tak dalej!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to ciasto :)
    Smak dzieciństwa :) Tylko moja mama dodaje oranżade czerwoną :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...