wtorek, 1 lutego 2011

Hot chocolate

Na początek miesiąca ponownie coś czekoladowego.

Tym razem do picia.

Najprostsza pitna czekolada na świecie!
Idealna, kiedy masz ochotę na chwilę słodyczy, ale nie masz czasu na stanie nad garnkami i skomplikowane receptury. Doskonale rozgrzeje w zimny wieczór, będzie idealnym rozpoczęciem leniwego weekendu.
Słodka, bogata w smaku, gęsta... i niesamowicie czekoladowa! A gdy podamy ją z kleksem bitej śmietany - murowane, że znajdziemy się w kulinarnym niebie!


Przepis:
2 porcje
  • 2 filiżanki mleka (polecam chude)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół tabliczki czekolady mlecznej
opcjonalnie:
  • 3 łyżki kremowego masła orzechowego
  • bita śmietana
  1. W garnuszku podgrzej mleko. Doprowadź je niemalże do wrzenia.
  2. Wrzuć połamane tabliczki czekolady i masło orzechowe. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Przykryj garnuszek i delikatnie podgrzewaj na małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej temperatury (a jak wiemy taka czekolada powinna być naprawdę gorąca!).
  3. Aby uzyskać gęstszą konsystencję - gotuj czekoladę bez przykrycia.
  4. Przelej napój do filiżanek. Ozdób kleksem bitej śmietany.
Smacznego!
Oryginalny przepis znalazłem tutaj.

1 komentarz:

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...